Nejen vlhkost
Přestože praskání plodů třešní vzniká hlavně vlivem vysoké vlhkosti a vydatných srážek v době zrání, výzkumy dokazují, že náchylnost k praskání je částečně i odrůdová vlastnost, která závisí na síle a elasticitě slupky plodů.
Zvýšené množství energie znamená více cukru, což umožní rostlině produkovat vyšší výnosy sladšího a zdravějšího ovoce. zdroj: pinterest/gardengoodsdirect.com
Vznik praskliny

Při zrání se mění nejen škrob na cukr, ale také velikost plodů. Kolébá obsah vody, dochází k teplotním a morfologickým změnám. To vše má za následek změnu osmotického tlaku v buňkách plodu.
Praskání plodů je intenzivnější, pokud vydatnějším deštěm předcházelo delší období sucha.
Jak zavařovat třešně zdroj: shutterstock
Právě zvýšená vlhkost v době zrání náhle zvětší objem buněk tak, že se pokožka nedokáže rychle přizpůsobit a v důsledku napětí praskne. Prasknutí se nejčastěji objeví v okolí stopky plodu, neboť v plodové jamce se může hromadit voda.